FORGOT YOUR DETAILS?

STOEIEN

Bij het stoeispelen gaat het om spelenderwijs leren duwen, trekken, tuimelen, balans verstoren, grondstoeien en lichaamscontrole. Er wordt aan-dacht gegeven aan het samen ondernemen en omgaan in stoeispelen, leren winnen-verliezen, sportiviteit en respect. De stoeilessen worden speciaal gegeven voor jongens en meisjes vanaf 5 jaar. Uiteraard is de "stoei" groep voor alle kinderen, ook voor kinderen met een contactstoornis, ADHD, vormen van autisme. Bij het stoeien is het belangrijk dat ze hun krachten en emoties goed leren kennen en door middel van sport en spel dit verder gaan ontwikkelen. We staan tijdens de lessen ook stil bij begrippen als plezier, gezelligheid, spel, inspanning, rust en ontspanning. Alle kinderen zijn dus van harte welkom bij het stoeien.

De stoeibehoefte van kinderen is waarschijnlijk nog terug te voeren op het stukje roofdier, de krijger of de jager in onszelf. Roofdierjongen stoeien om elkaar en zichzelf te leren kennen en te leren vertrouwen. Dat doen wij in onze steeds agressiever wordende samenleving eigenlijk veel te weinig! Maar ook voor het zelfvertrouwen van kinderen is het heel belangrijk dat ze hun krachten goed leren kennen.

De meeste kinderen vinden stoeien leuk. Stoeien heeft iets ongecompliceerds, lekker dollen met elkaar. De werkelijkheid van de straat is dat stoeien vaak uitmondt in vechten, wat een uiting is van negatieve emotie (angst, onmacht, woede, bang zijn voor het onbekende, reactie enz.), terwijl stoeien juist het tegenovergestelde is (plezier, spel, samenwerken, positieve reactie enz.). Uitingsvormen van vechten, ongecontroleerd slaan, schoppen etc. zijn het tegenovergestelde van stoeien. Het stoeien is op een uitdagende en sportieve manier werken om het zelfvertrouwen te vergroten, sterker te worden en te leren je weerbaar, maar ook kwetsbaar op te stellen.

Stoeien is niet alleen het gebruik van lichamelijke kracht, het betekent ook: het verbeteren van de mentale weerbaarheid, nee zeggen, grenzen stellen, jezelf de moeite waard vinden om voor op te komen. In deze cursus leer je hoe je om kunt gaan met balans en onbalans van je lichaam en geest. Hoe je moet omgaan met je lijf en je leert hoe je kunt reageren in lastige situaties. De beginnende "stoeier" ziet in het begin niet wanneer zijn partner uit balans is, hij weet ook niet hoe hij deze balans kan verstoren, omdat hij veelal de motorische vaardigheid mist. Daarom wordt aandacht besteed aan houding, stevig staan, balansverstoring en ademhaling. Er worden situaties nagespeeld en geoefend wat je zou kunnen doen, hoe je je zelf kunt bevrijden uit allerlei lastige situaties. Je leert ook technieken hoe je kunt vallen zonder je te bezeren en ervaart dat vallen niet iets is om bang voor te wezen, maar een middel kan zijn om je te verplaatsen. Ook bij een ongecontroleerde val heb je dan geleerd hoe je je lichaam kunt beschermen tegen letsel. Uiteraard speelt het zich af in een beschermde veilige omgeving en zullen de oefeningen veelal in spelvorm worden gedaan.

Klik op de Foto voor de introductie PDF

  • Stoeien is gezond.
  • Stoeien is goed voor lichaam en geest.
  • Stoeien is goed tegen overgewicht.
  • Stoeien verbetert de grove en de fijne motoriek.
  • Stoeien vergroot het zelfvertrouwen en de discipline.
  • Stoeien brengt uw kind in contact met andere kinderen.
  • Stoeien voorkomt verveling en rondhangen op straat.
  • Stoeien verbetert de concentratie en de schoolprestaties.
  • Stoeien voorkomt schooluitval.
  • Stoeien vermindert criminaliteit.
  • Stoeien geeft hoop.
TOP